Vredesmars 2019

Veenendalers voor Vrede

Het begint uit te groeien tot een mooie Veense kersttraditie. De vredesmars ‘Veenendalers voor Vrede’, op de zaterdag voor kerst. Ook dit jaar vond er een editie plaats, met een mooi veelzijdig programma. In een deels wisselende samenstelling trok het zo’n 60 bezoekers.
‘Veenendalers voor Vrede’ werd dit jaar georganiseerd door Jan Breur in samenwerking met Vredes initiatief Veenendaal.


De start was om 14.00 uur op de Markt bij de Oude Kerk. Na het welkomswoord van Jan Breur  liep men via de Sandbrinckstraat naar het gemeentehuis. Namens Vredes initiatief Veenendaal las Anita Tijdeman een gedicht voor van Paul van Vliet “De Oude Droom”.

“Want die stokoude droom heeft nog heel veel te geven
Hij heeft een geheim en dat zijn wij soms kwijt
Je moet hem vertrouwen, en vandaag al of morgen
weet je het weer waar het ooit om begon
Dan neemt hij je mee weer langs wegen van liefde
Tot hoog in de bergen, naar toppen van kracht”.

Daarna trok de stoet langs de Brouwersgracht, waar op twee halteplaatsen geluisterd werd naar een spreker.
Tegenover de Corridor (achterzijde), ter hoogte van BasicFit, sprak Betty Valkenburg namens Amnesty International. Zij sprak over de Universele Rechten van de Mens, en hoe het van belang was om deze te bewaken. Ook in Nederland – waar haatzaaien en verdeeldheid steeds meer op de loer ligt.

Bij het bruggetje tussen het Thoomesplein en het Kees Stipplein, vlakbij het stadsstrand, bevindt zich een watertappunt. Hier sprak Ingrid Niemans van Platform Samen Duurzaam Veenendaal over de relatie tussen water, duurzaamheid en vrede.

Stadsgids Jaap Pilon sprak bij het Zwaaiplein.

Hij betrok ons in de ontstaansgeschiedenis van Veenendaal. De Rhenense Venen lagen immers op de grens met Gelre. En elke poging om de Venen te ontginnen was gedoemd te ontaarden in oorlog. Pas toen er vrede met Gelre kwam, was het veilig om turf te winnen – en kon het Rijnoctrooi worden aangevraagd bij Karel de Vijfde.
Veenendaal had niet kunnen ontstaan, als er geen vrede was.

Op het Scheepjeshofplein sprak Dominee Tineke Wielstra-Ensing, van PKN Veenendaal. Zij vertelde over het Armeense gezin dat vorig jaar gedreigd werd uitgezet te worden. De Bethelkerk in Den Haag bood ‘kerkasiel‘, door een kerkdienst te houden die 24 uur per dag doorging. Een groep uit Veenendaal woonde een deel van de dienst bij, om solidariteit te tonen en een bijdrage te leveren aan het kerkasiel.

Hierna ging de stoet naar het Thoomesplein, waar Jan Breur zijn slotwoord hield. Jan Breur stond stil bij het verschil tussen volledige neutraliteit en gelijkwaardigheid. Neutraliteit is wegkijken en impliciet de kant van de sterkste kiezen – en geen optie als je betekenisvol over vrede wilt spreken. Gelijkwaardigheid is echter onmisbaar in de vrede. Want de vrede is er pas echt, als zij er is voor ieder mens.

Mooi om zo met deze inspirerende woorden naar Kerst toe te leven.

Read more: https://muzikum.eu/nl/123-486-13482/paul-van-vliet/de-oude-droom-songtekst.html#ixzz68qnAkGtN